Zoeken
  • Nander de Wijk

Fotografie van een DAF 66: de automaat met karakter.

Bijgewerkt: 18 mei 2018

Een glimlach, een moment van jeugdsentiment, dat nostalgische gevoel: een DAF-eigenaar herkent het gevoel dat hij bij voorbijgangers oproept. Ik werd gevraagd door een groep DAF-liefhebbers om hun ouderwetse blikvangers op de gevoelige plaat te zetten.

Airco, elektrische ramen, cruise control en één keer naar de garage voor de jaarlijkse APK.

Allemaal luxes die je uit de deur gooit als je kiest voor een oldtimer, en helemaal een DAF 66. Is dat storend? Nee, het geeft de auto juist karakter: van de knal uit de uitlaat tot het zachtjes neuriende optrekken van de motor.


Voor fotografie is een auto een uitdaging. Het is vrij makkelijk om een bewegend object helemaal 'frozen-in-time' vast te leggen, maar het is veel moeilijker om die beweging daadwerkelijk mee te nemen op de foto. Daar komt 'panning' goed bij van pas: je schiet met een wat langere sluitertijd, bijvoorbeeld 1/50 of 1/60, zodat de sluiter langer open staat en dus meer beweging op de foto zichtbaar is. Deze techniek herken je vast wel van foto's waarbij mensen met sterretjes of een zaklamp woorden in de lucht lijken te 'schrijven'. Bij zulke foto's staat de sluiter van de camera meerdere secondes open, en alles wat er gebeurt tijdens de secondes staat dan op de foto, dus ook de letters die je zojuist 'geschreven' hebt.


Bij de foto hieronder is de camera ingesteld op 1/50e van een seconde. Dat is al veel sneller dan die paar seconden van het 'schrijven', maar nog steeds langzaam genoeg om beweging op de foto te krijgen. Door met de camera mee te bewegen als de auto langs komt rijden houd je de auto op precies hetzelfde plekje op de foto: de auto staat als het ware stil en blijft scherp, terwijl de achtergrond veranderd en dus wel de beweging laat zien. Zo krijg je mooi de beweging op de foto, en behoud je het detail en de focus op je onderwerp. Meer foto's van de shoot hieronder!58 keer bekeken

© 2020 NT Visuals