Zoeken
  • Nander de Wijk

Het lifestyleportret: professioneel én persoonlijk

Bijgewerkt: 5 nov 2018


Iso 500 - F2.2 - 1/200 s

Portretfotografie kent iedereen. En om eerlijk te zijn: kan iedereen. Je zet je onderwerp voor een witte achtergrond, gooit er een bak licht op en schiet de foto met je spiegelreflex, compactcamera of tegenwoordig zelfs mobiele telefoon. Laat de foto je onderwerp zien? Ja. Vertelt de foto gelijk het hele verhaal? Niet persé. Ik neem je mee voor een kort kijkje achter de schermen, om te laten zien hoe een origineel en krachtig lifestyleportret tot stand komt!


1. De voorbereiding

Wat moeten de foto's vertellen? Waar worden de foto's geschoten? Wat voor invloed heeft het weer? Wat voor licht is er aanwezig en wat moet ik meenemen qua spullen? Allemaal dingen die ik mezelf afvraag voordat ik langs ga op locatie. Ik probeer er altijd voor te zorgen om goed voorbereid te zijn. Dit geeft mij rust, en de klant al helemaal.2. Apparatuur

Mijn apparatuur ken ik vanbinnen en vanbuiten. Op elk moment inschieten is zo mogelijk, en ik ben op locatie geen tijd kwijt aan het testen van apparatuur of het klooien met de camera. Ik heb zo alle tijd voor de interactie met de persoon voor de camera. Het wordt vaak vergeten, maar die interactie tussen fotograaf en onderwerp kan de foto maken of breken!


Lifestyleportret voor Inner Stance

3. Stijl

Ik hou niet van flets, contrastloos en plat. Diepte, kleur, warmte en een klein beetje 'Boho' zijn voor mij ingrediënten die onmisbaar zijn voor een sprekend lifestyleportret. Ik mix draadloos flitsen met natuurlijk licht voor een cleane en gerichte belichting die het onderwerp naar voren haalt, wat in combinatie met een wazige achtergrond perfect tot zijn recht komt. Kijk maar naar het portret net onder de titel van deze post: het licht van de flitser komt van rechts, waar ook de ramen gepositioneerd zijn. Zo is er visuele 'motivatie' voor de belichting en voelt het minder gemaakt. Om het af te maken is natuurlijk het onderwerp haarscherp, en de achtergrond wat waziger. Zo wordt de kijker gelijk naar het belangrijkste gedeelte van de foto getrokken: de persoon.


4. Bewerking

Ik bewerk mijn foto's, altijd. Voor mij een gedeelte van het proces dat ik niet snel over zal slaan. Storende elementen weghalen (de brandslang links op de lifestylefoto hieronder), net dat ene pukkeltje photoshoppen, het detail uit de schaduw terughalen en de kleuren zo aanpassen dat het gelijk een high-end vibe geeft: dit maakt voor mij de foto af en verminderd storende factoren.


Het eindproduct: een sprekende lifestyleportretfoto die de persoon laat zien in zijn/haar werk- of leefomgeving, en toch nog steeds wat aan de verbeelding overlaat.


Opdrachtgevers: Inner Stance, Restaurant Bentinck en JetConsult

Voor (onder) en na (boven) van een lifestyleportretfoto voor Inner Stance
142 keer bekeken

© 2020 NT Visuals